5 handige tips voor een natuurinclusieve tuin

27 januari '22

Klimaatadaptief, biodivers en natuurinclusief. De drie kernbegrippen binnen de duurzaamheidsstrategie van BPD. En die zie je terug in bijvoorbeeld de inrichting van openbare ruimtes in nieuwbouwwijken. Deze ambitie reikt tot jouw gekochte perceel, want hoe je jouw eigen stukje grond inricht is helemaal aan jou. Maar wist je dat je met jouw achtertuin ook een bijdrage kunt leveren aan de leefbaarheid van de buurt, én de flora en fauna? Zonder dat het meer werk en onderhoud vraagt. Wij helpen je op weg.

Een verlengstuk van de natuur

Een natuurinclusieve tuin is een tuin waarin groen de boventoon voert. Zie het als een verlengstuk van de natuur. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is ook hard nodig. Het klimaat verandert en het weer is minder stabiel. Heftige regenbuien zorgen voor wateroverlast, met name in gebieden waar het water niet weg kan stromen. Bijvoorbeeld in tuinen die volledig dicht zijn betegeld. Meer groen helpt dus om in korte tijd grote hoeveelheden regenwater te verwerken en het riool te ontlasten. Als je bedenkt dat zo’n 30% van de totale oppervlakte van BPD’s plangebieden tuin is, wordt duidelijk hoeveel impact dat heeft. Maar dat niet alleen. Zo’n groene tuin geeft de woonomgeving kleur en geur. Dit levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit en onze gezondheid. Planten zuiveren de lucht en bieden verkoeling tijdens hete zomerdagen, maar ook ontwikkelen kinderen zich sterker wanneer ze opgroeien in de natuur. En hoe groener jouw tuin, hoe meer dieren je blij maakt. Met de juiste aanpassingen creëer jij een plek die barst van voedsel, veiligheid en nestgelegenheid. Aspecten die nodig zijn voor hun voortbestaan. Hoe creëer jij nou zo’n tuin? Aan welke aanpassingen moet je denken? Wij delen in 5 tips de basiskennis van natuurinclusief tuinieren.

image alt

1. Meer groen, minder steen

De hoofdregel: zo min mogelijk tegels. Vaak wordt gedacht dat tegels onderhoudsarm zijn, maar dat valt in de realiteit tegen. Onkruid komt er toch doorheen, na een flinke regenbui staat je tuin onder water en op een zomerse dag wordt het bloedheet. Natuurlijk is een stenen terras of looppad prima, maar houd het zo beperkt mogelijk. De overige meters? Overweeg grasvervangers zoals vetmuur, loopkamille of lieve-vrouwe-bedstro. Deze alternatieven trekken veel insecten aan. Nog veel meer dan gewoon gras.

image alt

2. Levendige erfafscheidingen

Een stapje terug. Naast de inrichting van je tuin, is ook de omheining van wezenlijk belang. Ook hier geldt: hoe levendiger, hoe beter. Dus kies liever hagen en struiken in plaats van houten schuttingen. Levendige erfafscheidingen bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels en insecten. Daarnaast helpen ze bij de verkoeling van de tuinen en dragen ze bij aan de waterhuishouding. Als dit geen optie is in verband met de buren, kies je bijvoorbeeld voor een klimop, blauwe regen of klimhortensia tegen jouw kant van de schutting.

3. Jouw tuin in bloei

Planten geven je tuin sfeer en kleur. Ga voor vaste planten die goed gedijen bij de grondsoort van jouw tuin en houd rekening met de hoeveelheid licht en vocht. Die ene allerbeste plant bestaat niet, ideaal is juist biodiverse beplanting. Want naast sfeer creëer je daarmee ook een walhalla voor insect en dier. Met de juiste beplanting die verschillende seizoenen bloeit, bied jij o.a. vogels, vlinders en bijen de nodige voedsel.

image alt

4. Rommelig is goed

Een natuurinclusieve tuin ruim je vooral niet te veel op, want afgevallen bladeren en takjes zijn een zegen voor de natuur. Zo isoleren ze de grond tijdens strenge winters en bieden ze een schuil- en nestplaats voor dieren. Nog zoiets: onkruid bestaat niet. Het zijn ook gewoon planten, alleen komen ze spontaan kijken. Het werk van Moeder Natuur. Vaak hebben ze juist een nuttige functie of zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Lees je eerst in voor je wilde planten eruit trekt. En als je het doet, doe het vriendelijk. Gebruik een onkruidbrander in plaats van gif.

image alt

5. Water voor later

Wij Nederlanders zijn wel een regenbuitje gewend. Toch is de uitdaging voor waterafvoer- en opslag door de klimaatverandering groter geworden. Want meer heftige regen en meer hitte - en dus droogte - vraagt om slimme aanpassingen. Over de afvoer hebben we het al gehad, maar ook de opslag is een puntje van aandacht. Als alternatief op de dure ingegraven watertank kun je denken aan een regenton. Dit is een duurzame en kostenbesparende oplossing om planten te bewateren en bijvoorbeeld het terras schoon te maken. Win-win!

Gezonde en fijne leefomgeving

Hopelijk inspireren deze tips je om aan de slag te gaan met een natuurinclusieve tuin. Want hoe groot of klein je tuin ook is, zelfs de kleinste aanpassingen dragen bij aan een gezonde en fijne leefomgeving.

  Contact
  Meer nieuws